Çanakkale Savaşı'nda kaç Ermeni öldü ?

Simge

New member
Çanakkale Savaşı ve Bir İnsanlık Dramı: Bir Hikâye Paylaşımı

Sevgili forumdaşlar,

Bugün size çok eski bir hatırayı, tarihimizin derinliklerinden bir anıyı anlatmak istiyorum. Çanakkale Savaşı'nın, savaşın erkek ve kadın ruhunu nasıl farklı şekillerde yansıttığını gösteren bir hikâye… Bu olayda sadece askerlerin değil, bölgedeki her insanın dramını da gözler önüne serecek bir anlatım sunmak istiyorum. Ve belki de hep birlikte bu hikâyenin üzerinde düşünür, ortak duygularımızı paylaşırız.

Çanakkale: Bir Savaşın Sessiz Tanıkları

1915 yılının o soğuk Mart günlerinden birinde, Çanakkale Boğazı, sadece iki orduyu değil, birçok insanın kaderini de birbirine bağladı. Bu savaşın tanıkları arasında sadece Türk askerleri yoktu, aynı zamanda bu topraklarda yaşayan Ermeni halkı da vardı. Savaşın hızı ve şiddeti öylesine büyüktü ki, pek çok insan için bu bir hayatta kalma meselesine dönüşmüştü. Birçok farklı etnik kökenden insanlar, Çanakkale’de birbirlerinin hayatlarına dokunmuş, acılarına ortak olmuşlardı.

Bu hikâyede, savaşın tam ortasında, bir erkek ve bir kadının bakış açıları arasındaki farkları, insanlık dramını ve tarihi bir anı daha yakından görmek istiyorum.

Hikâyenin Başlangıcı: Bir Askerin Karar Anı

O gün, cephede yoğun çatışmalar yaşanıyordu. Orhan, genç bir Türk askeriydi. Çanakkale’nin soğuk toprakları, onu hayatta tutan tek şeydi. Düşmanlarının gücü karşısında çaresizdi, fakat yapması gereken çok şey vardı. Orhan’ın aklı, cephedeki erzak, cephane ve diğer askerleri bir arada tutmakta vardı. Stratejiler üzerine düşünürken, etrafındaki insanların hırsı ve kararlılığı ona cesaret veriyordu. Ama bir şey vardı, içinde bir boşluk, gözlerinin derinliklerinde kaybolmuş bir şey. Savaş sadece düşmanla değil, insanın kendi vicdanıyla da savaşıydı.

Bir gün, yaralı bir Ermeni askeri, Orhan’ın karşısına çıktı. Adı Aram’dı. Ermeni asker, kelimelerle boğuşuyordu. Aram’ın gözleri, derin bir acıyı, aynı zamanda yardım istemeyen bir çaresizliği taşıyordu. Orhan, ona yardım etmek istiyordu ama içindeki savaş, onu engelliyordu. “Bu bir savaş, herkes birbirine karşı,” diye düşündü Orhan. Fakat bu düşündüğü şey, insaniyetin önüne geçemedi. Aram’a elini uzattı.

Kadınların Gözüyle Çanakkale: Empati ve Umut

Savaşın sadece erkeklerin değil, kadınların da ruhunu zorladığı bir dönemde, Fatma, bir annenin gözünden Çanakkale’yi görüyordu. Fatma, bir yandan oğlunun cepheye gitmesine engel olmak için dua ederken, bir yandan da Ermenilerin yaşadığı acıyı anlamaya çalışıyordu. Çanakkale, ona göre sadece bir coğrafya değil, insanın insana karşı işlediği suçların tarihiydi.

Fatma’nın yüreği, savaşa katılan tüm askerler için ağlıyordu, çünkü o, bir annenin acısını hissedebiliyordu. Erkeklerin çözüm odaklı ve stratejik bakış açısının aksine, kadınlar bu acıyı derinlemesine hissediyor, ilişkisel bağlarını kurarak savaşın içindeki insani yönlere odaklanıyorlardı. Bir gece, Fatma sokakta yürürken bir grup Ermeni kadınıyla karşılaştı. Yüzlerinden acı okunuyordu. O an, savaşa dair içindeki nefreti ve öfkeyi bir kenara bırakarak onlara yardım etmeyi düşündü. Onlar da birer anneydiler. Birer eş, birer kız. Hepimizin acısı aynıydı.

Çanakkale’nin Sessiz Ermenileri: Bir Başka Tarih

Aram’ın yaşadığı dram, aslında yalnızca bir Ermeni askerin hikâyesi değildi. O, hem Türk askerlerinin hem de Ermeni halkının ortak acısını taşıyan bir simgeydi. Aram, yaralı bir şekilde Orhan’ın yardımını kabul ettikten sonra, iki asker arasında bir bağ kuruldu. Birbirlerine bakarken, aslında çok benzer olduklarını fark ettiler. Bu topraklarda hiçbir insan düşmanı tanımaz. Savaş, bir halkı diğerine düşman yapmayı başarmıştı, fakat aralarındaki bu sessiz bağ, insan olmanın ortak acısını hatırlatıyordu.

Fatma’nın hissettikleri, aslında tüm kadınların ortak hisleriydi. Savaşın nefreti, kadınların vicdanında daha derin izler bırakıyordu. Onlar, çocuklarını, eşlerini, kardeşlerini kaybedenlerin acısını daha derinden hissediyorlardı. Her bir kayıp, onlar için sadece savaşın değil, insanlık tarihinin de kaybıydı.

Birlikte Yaşamanın Zorlukları ve Güzellikleri

Çanakkale Savaşı’nda sadece silahlar değil, insanların içindeki insani değerler de test ediliyordu. Orhan ve Aram’ın tanışması, iki farklı halkın birbirine yabancılaşmasının bir öyküsüdür. Fakat savaştan kalan her hatıra, sonunda insanların birbirine nasıl yaklaşması gerektiğini öğretebilir. Fatma’nın kadın duyarlılığı, Orhan’ın askeri stratejileriyle birleşerek, birlikte yaşamanın en büyük gücünü keşfetmelerine olanak tanıdı. Her ne kadar bu topraklar kanla sulanmış olsa da, savaşın sonunda kazanan sadece insanlık olabilir.

Hikâyenin Sonu: Çanakkale’nin Ardında Kalan İnsanlık

Savaş sona erdiğinde, Çanakkale yalnızca zaferlerin ya da yenilgilerin simgesi olmaktan çıkmış, aynı zamanda insanın savaşın ötesinde ne kadar değerli olduğunu anlamasına vesile olmuştur. Aram, bir zamanlar düşman olarak görülen bir insan, şimdi hayatının bir parçasıydı. Fatma ve Orhan, birbirlerinden çok farklı olsalar da, insanlık adına ortak bir paydada buluşmuşlardı. Çanakkale, bir halkın diğerine karşı değil, tüm insanlığın bir arada yaşamaya dair bir sınavıdır.

Sevgili forumdaşlar, bu hikâye de tıpkı bizim gibi farklı hayatlar, farklı bakış açıları ve birleştirici bir insanlık paydasında buluşmuş karakterlerle şekilleniyor. Savaşın insanları ne kadar farklılaştırdığına, ama aslında acıların ve değerlerin insanı ne kadar benzer kıldığına dair düşünceleriniz neler? Hep birlikte sohbet edelim, hislerimizi paylaşalım.