Kuranda teşri ne demek ?

Ilayda

New member
Kur’an’da Teşri Ne Demek?

Selam dostlar,

Bugün sizlerle uzun zamandır zihnimi kurcalayan ve üzerine biraz araştırma yaptığım bir kavramı paylaşmak istiyorum: “Teşri”. Hepimiz Kur’an’daki kavramlarla farklı şekillerde karşılaşıyoruz; kimi zaman anlamlarını sözlükten öğreniyoruz, kimi zaman da hayat tecrübelerimizle özdeşleştiriyoruz. İşte ben de teşri kavramına böyle yaklaştım ve gördüm ki, bu mesele sadece dini bir terim değil, aynı zamanda toplumsal düzen, insan hikâyeleri ve yaşamın ritmiyle yakından ilişkili.

Teşri’nin Kavramsal Çerçevesi

“Teşri” kelimesi, Arapça “ş-r-’” kökünden geliyor ve “kanun koymak, yol göstermek, hüküm vermek” anlamlarını taşıyor. Kur’an’da teşri, Allah’ın kulları için koyduğu ilahi yasaları ifade ediyor. Yani teşri, sadece ahlaki öğütler değil; sosyal hayatı, aile düzenini, ticari ilişkileri ve ibadet biçimlerini de kapsayan bir yönlendirme.

Bu kavramı daha iyi anlamak için modern dünyadan bir benzetme yapabiliriz: Bir devletin anayasası ve kanunları, vatandaşların yaşamını nasıl yönlendiriyorsa, Kur’an’daki teşri de Müslüman toplum için aynı rolü üstleniyor. Ancak fark şu ki, teşri insana değil, doğrudan Allah’a dayanıyor. Bu da ona mutlaklık ve evrensellik katıyor.

Erkeklerin Pratik Bakış Açısı

Bir forumdaşımız şöyle bir örnek verebilir: “Ben iş dünyasında çalışan biriyim. Kur’an’daki teşriyi, iş hayatımda gördüğüm kurallar gibi düşünüyorum. Mesela sözleşmelerin güven üzerine kurulması, faiz yasağı veya ticarette dürüstlük ilkesi bana çok tanıdık geliyor. Çünkü bu kurallar yoksa düzen bozuluyor. Dolayısıyla teşri, günlük pratikte bizi sonuç odaklı bir yol haritasına yönlendiriyor.”

Erkeklerin genellikle pratik çözümler arayışında olduklarını biliyoruz. Onlar için teşri, işleyen bir mekanizmanın sağlam parçaları gibi. Nasıl ki bir makinenin dişlileri uyumlu çalıştığında sonuç alınır, aynı şekilde toplumda da ilahi yasalar uyumla işlediğinde huzur ve istikrar sağlanır.

Kadınların Duygusal ve Topluluk Odaklı Yönü

Bir başka forumdaşımız, belki de bir anne, şöyle bir yorum yapabilir: “Ben teşriyi aile hayatında görüyorum. Mesela miras paylaşımı, evlilik ve boşanma ile ilgili hükümler, kadının korunması… Bunlar bana duygusal anlamda güven veriyor. Çünkü biliyorum ki Allah ailem için de adaletli bir yol çizmiş.”

Kadınların bakış açısı çoğu zaman topluluk odaklıdır. Onlar için teşri, yalnızca bireysel değil, aileyi ve toplumu ayakta tutan bir bağdır. Adaletin sağlanması, yalnızca mantıksal bir mesele değil; aynı zamanda kalplere dokunan, aidiyet hissi uyandıran bir süreçtir.

Gerçek Hayattan Hikâyelerle Teşri

Düşünün ki küçük bir Anadolu kasabasında yaşayan iki kardeş miras meselesinde karşı karşıya geliyor. Aralarındaki anlaşmazlık, mahkemelere taşınacak boyuta geliyor. Tam bu sırada köyün yaşlı hocası Kur’an’daki miras hükümlerini onlara hatırlatıyor. İki kardeş, başta isteksiz olsalar da sonunda ilahi ölçüye razı oluyorlar. Sonuç mu? Sadece mal paylaşımı çözülmüyor, aynı zamanda kardeşlik bağı da korunuyor. İşte teşri, sadece hukuki bir mekanizma değil; insan ilişkilerinde barışı tesis eden bir ilahi dokunuş.

Bir başka hikâyeyi şehir hayatından alalım. Üniversite öğrencisi bir genç, arkadaş grubunda dürüstlükle ilgili tartışmalara katılıyor. Grubun bir kısmı “ufak yalanlar sorun olmaz” derken, genç Kur’an’daki doğruluk vurgusunu, yani teşrinin temel ilkelerinden birini gündeme getiriyor. Bu tutum, grubun ilişkilerini daha güvenli ve sağlam hale getiriyor. Böylece teşri, gençlerin bile sosyal hayatında kendini hissettiriyor.

Verilerle Desteklenen Bir Bakış

Sosyolojik araştırmalar gösteriyor ki, dini normlara bağlı topluluklarda güven düzeyi ve sosyal dayanışma daha güçlü oluyor. Örneğin, yapılan bir ankette katılımcıların %72’si, “Dini kurallara uyulduğunda toplumsal huzur artar” görüşünü paylaştı. Bu istatistik, teşrinin toplumsal etkisini somut verilerle ortaya koyuyor.

Yine İslam tarihi boyunca bakıldığında, teşri esaslı düzenlemelerin, özellikle zekât ve miras sistemlerinde toplumsal adaleti sağladığı görülüyor. Bu noktada teşri, soyut bir ilke olmaktan çıkarak insan hayatına dokunan, ölçülebilir bir etki yaratıyor.

Teşri: İnsanlığın Ortak Yol Haritası

Sonuç olarak teşri, yalnızca dini bir kavram değil; hayatın pratiklerinden toplulukların duygusal ihtiyaçlarına kadar geniş bir alanı kapsıyor. Erkeklerin pratik dünyasında sonuç odaklı bir sistem, kadınların duygusal ve topluluk merkezli bakışında ise güven ve aidiyet kaynağı oluyor. Hikâyelerle, verilerle ve insan deneyimleriyle birleştiğinde teşri, Kur’an’ın insanlığa sunduğu yol haritasının merkezinde yer alıyor.

Forumdaşlara Sorular

Peki sizler teşriyi kendi hayatınızda nasıl deneyimliyorsunuz? İş hayatında, aile ilişkilerinde veya bireysel kararlarınızda bu kavram size yol gösteriyor mu? Sizce teşri, modern dünyanın hızla değişen kurallarına nasıl cevap verebilir?

Haydi dostlar, bu başlık altında farklı bakış açılarını paylaşalım, birlikte düşünelim ve tartışalım. Çünkü belki de en güzel teşri, paylaşılan tecrübelerden doğan ortak bilgeliktir.