Mark Zuckerberg, doğruluk kontrollerini sona erdirmenin sansürü azaltacağını söyledi. Doğrulayıcılar onun yanıldığını söylüyor.

Farrah

New member
Meta'nın doğrulama ortakları Salı günü Mark Zuckerberg'in çalışmalarının sansürle eşdeğer olduğu yönündeki önerisini çürütüyor.

Sosyal medya devinin duyurusunu yaparken doğruluk kontrolünü sona erdirme kararı ABD'de Facebook, Instagram ve diğer Meta platformlarında Zuckerberg, bu hareketin “platformlarımızdaki sansür miktarını önemli ölçüde azaltacağını” söyledi. Şirketin topluluk odaklı ılımlılık yaklaşımına geçişini açıklayan bir Facebook gönderisinde Meta Küresel İlişkiler Sorumlusu Joel Kaplan ayrıca şunları söyledi: “Çok fazla zararsız içerik sansürleniyor, çok fazla insan kendilerini yanlışlıkla 'Facebook hapishanesine' kilitlenmiş halde buluyor.”

Ancak Meta'nın üçüncü taraf doğrulama çabalarının arkasındaki partizan olmayan kuruluşları yönetenler, bir gönderinin platformdan kaldırılıp kaldırılmadığıyla hiçbir ilgilerinin olmadığını söyleyerek, şirketin yayınladığı içerik konusunda son karar verici olduğunu belirtti.

Medya okuryazarlığına adanmış kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Poynter Medya Çalışmaları Enstitüsü başkanı Neil Brown, yaptığı açıklamada, “Gerçekler sansür değildir. Doğrulayıcılar hiçbir şeyi sansürlememiştir.” dedi. Poynter'in PolitiFact'ı, gerçekleri kontrol etme konusunda Meta ile birlikte çalışan kuruluşlar arasında yer alıyor.




Meta'nın yeni topluluk notları programı, Facebook ve Instagram için doğrulamanın son noktası olarak nasıl çalışabilir?

03:54


Meta'nın resmi doğruluk kontrolü programı 2016 yılında bir dizi üçüncü taraf iş ortağıyla başlatıldı. Doğruluk kontrolü yapılan gönderiler etiketlendi ve daha sonra sıralamaları düşürüldü, bu da dağıtımlarını azalttı. Ancak Meta'ya göre gönderiler doğrudan kaldırılmadı. Kaldırılanlar, terörizmi destekleyen veya çocukların cinsel istismarını teşvik eden gönderiler gibi ciddi içerik ihlalleridir.

Facebook, Instagram ve diğer Meta uygulamalarındaki içeriğin çok büyük olması, çoğu gönderinin doğruluğunun kontrol edilmediği anlamına geliyor. Ayrıca politikacıların paylaşımlarında doğruluk kontrolüne izin verilmiyordu.

Doğruluğu kontrol edilen gönderiler etiketlendi ve daha sonra sıralamaları düşürülerek dağıtımları azaltıldı. Doğruluğu kontrol edilen gönderiler doğrudan kaldırılmadı. Kaldırılanlar terörizm veya çocukların cinsel istismarı gibi ciddi içerik ihlalleridir.

Meta ile çalışan Uluslararası Gerçek Kontrol Ağı'nın yöneticisi Angie Holan, CBS'ye şöyle konuştu: “Bildiğim kadarıyla hiçbir şeyi sırf yanlış olduğu için kaldırmadılar; kaldırmaları yalnızca zarara yol açabilecek yanlış bilgilerle yapılıyordu.” Haberler. “Amacım, insanların doğru ve güvenilir bilgilere ulaşabilecekleri bir internet yaratmak ve bu bir geri adım, bunu ifade etmenin başka yolu yok.”

Holan, sosyal medyada yayınlanan bir açıklamada, “Gerçekleri kontrol eden gazetecilik hiçbir zaman gönderileri sansürlemedi veya kaldırmadı; tartışmalı iddialara bilgi ve bağlam ekledi ve sahte içerik ve komplo teorilerini çürüttü.” diye ekledi.

“İfade özgürlüğüyle alakası yok”


Meta'nın doğruluk kontrolü ortakları arasında yer alan Poynter'in PolitiFact'i, bağımsız incelemeler sunduğunu ve kaynaklarını açıkladığını belirtirken Meta, hangi içeriğin kaldırılacağına ilişkin kuralları belirledi.

PolitiFact'in genel müdürü ve Poynter'in satış ve stratejik ortaklıklardan sorumlu başkan yardımcısı Aaron Sharockman, sosyal medyada “Bu kararın ifade özgürlüğü veya sansürle hiçbir ilgisi yok” dedi.

“Bir gönderiyi veya hesabı kaldırma veya cezalandırma kararı, teyitçiler değil, Meta ve Facebook tarafından verilir. Kuralları onlar yarattılar” diye ekledi.

Meta ile ortaklık yapan, partizan olmayan web sitesi FactCheck.org'un yöneticisi Lori Robertson da Zuckerberg'in gerçekleri kontrol etmenin fikirlerin bastırılmasına katkıda bulunduğu yönündeki fikrini yalanladı.

“Çalışmamız sansürle ilgili değil. Sosyal medya kullanıcılarına haber akışlarında gezinirken yardımcı olmak için doğru bilgiler sağlıyoruz. İçeriği kaldırmadık ve kaldıramayız. Bunu yapma kararı Meta'ya aitti” dedi.

Meta ile çalışan bir başka doğrulama ekibi de, Elon Musk'un X platformunda (eski adıyla Twitter olarak biliniyordu) kullanılan yaklaşıma benzer şekilde, teknoloji devinin gönderileri izlemek için sosyal medya kullanıcılarına güvendiği bir “Topluluk Notları” modeline geçip geçmediğini sorguladı. ), önyargıyı azaltacak ve içeriğin kalitesini artıracaktır.

Kurucu ortak ve şef Maarten Schenk, “Bizim ve diğerlerinin deneyimlerine göre, X hakkındaki Topluluk Notlarının görünmesi genellikle yavaş oluyor, bazen düpedüz hatalı ve kullanıcılar arasında bir anlaşmaya veya fikir birliğine varılamadığı için tartışmalı gönderilerde görünme olasılığı düşük.” Maarten Schenk, kurucu ortak ve şef Lead Stories'deki işletme görevlisi, Salı günü bilgi kontrol sitesinde yayınlanan bir gönderide şunları söyledi. “Sonuçta gerçek, fikir birliği veya anlaşmayı umursamıyor: Sosyal medya kullanıcıları bu konuda hemfikir olmasa bile Dünyanın şekli aynı kalıyor.”

Haberler'in özel bir editör ekibi var. Haberler Doğrulandıiddiaların doğruluğunu kontrol eden, yanlış bilgileri ortaya çıkaran ve eleştirel bağlam sağlayan. Haberler Onaylandı'yı şu adresten takip edebilirsiniz: instagram Ve Tiktok.



Haberler'den daha fazlası




Kate Gibson


Kate Gibson, New York'taki Haberler muhabiridir ve burada işletme ve tüketici finansmanı konularını ele almaktadır.