Microsoft'un “mavi ölüm ekranı” nedir? İşte ne anlama geldiği ve nasıl düzeltileceği.

Farrah

New member
Microsoft arızalı bir CrowdStrike yazılım güncellemesinden kaynaklanan kesinti birçok Windows kullanıcısı için tanıdık ve korkulan bir ekranın geri dönmesine neden oldu: gayriresmi olarak “ölümün mavi ekranı” olarak bilinen ve bilgisayar sistemlerinin çöktüğünü gösteren durum.

Kesinti, havayolları, bankalar, sağlık hizmeti sağlayıcıları, telekomünikasyon şirketleri, perakendeciler ve hatta New York City'nin Times Meydanı'ndaki reklam panoları dahil olmak üzere dünya çapındaki tüketicileri ve işletmeleri etkiledi. Sosyal medyada paylaşılan görsellere göre, mavi ekranlar Cuma günü birçok havalimanındaki bilgisayar ekranlarında görüldü.

Onlarca yıldır var olan ekranlar, kullanıcıların işletim sistemlerinde aksaklıklar olduğunda erken Windows sistemleri için tasarlanmıştı. Bunları “mavi ekran hataları” veya DURDURMA kodu hataları olarak tanımlayan Microsoft, “ciddi bir sorun Windows'un beklenmedik şekilde kapanmasına veya yeniden başlatılmasına neden olursa” ekranın görüntülenmeye devam ettiğini söylüyor.

Microsoft'un “mavi ölüm ekranı” onlarca yıldır Windows kullanıcılarına bilgisayarlarının işletim sistemlerinin çöktüğünü bildirmek için kullanılıyor.


Microsoft



Cuma günü dünya çapında yaşanan kesinti, küresel siber güvenlik firmasının teknik bir sorundan kaynaklandı KalabalıkGrev yazılımında tespit ettiğini ve çözmek için çalıştığını söyledi. CrowdStrike, Microsoft'a Windows cihazları için antivirüs yazılımı sağlar.


Microsoft, Cuma günü erken saatlerde X sitesinde yaptığı paylaşımda, “Daha önce etkilenen Microsoft 365 uygulamalarının ve hizmetlerinin kurtarıldığını” söyledi.

Ancak bazı müşteriler bilgisayarlarının hala mavi ekran gösterdiğini belirtti.

Ölümün mavi ekranını nasıl düzeltebilirim?


Microsoft, daha önceki bir sosyal medya paylaşımında kullanıcıların, Windows 365 Cloud PC'lerini “güncellemenin yayınlanmasından önceki bilinen iyi bir duruma geri yükleyerek veya hatalı Windows 365 sürümünü CloudStrike'ın hatalı güncellemeyi yayınlamasından hemen önce kullanılan sistemle değiştirerek” mavi ekran sorununu çözebileceğini söylemişti.

Microsoft, Windows'u nasıl geri yükleyeceğinize dair talimatların bulunduğu bir sayfaya bağlantı ekledi. Kullanıcılara, CloudStrike güncellemesinden önce dört saat ile 24 saat arasında değişen bilgisayarları için çeşitli yeniden başlatma noktaları seçenekleri sunulur.

19 Temmuz 2024'te, hatalı bir yazılım güncellemesinin neden olduğu iletişim kesintisinin dünya çapındaki bilgisayarları çökertmesinin ardından New York'un Times Meydanı'ndaki bir dijital reklam panosunda “ölümün mavi ekranı” gösteriliyor.


Selçuk Acar/Anadolu Getty Images aracılığıyla



Microsoft, web sitesinde yayınlanan ayrı bir güncellemede, kullanıcıların BSOD veya mavi ölüm ekranı adı verilen bir hata kontrolüyle karşılaşabileceğini ve “yeniden başlatma durumunda takılıp kalabileceğini” söyledi. Başka bir deyişle, BSOD, bir bilgisayarın çevrimdışı olduğunu ve işletim sisteminin işlevsel olmadığını gösterir ve bazen kullanıcıları, bilgisayarlar tekrar düzgün bir şekilde başlatılmadan önce hiç bitmeyen bir kurtarma döngüsüne zorlar.

Uzmanlar ayrıca kullanıcıların en son yazılım düzeltmelerini kullandıklarından emin olmak için “Windows Update” çalıştırmalarını tavsiye ediyor. Mavi ekran hatası devam ederse, Microsoft aşağıdaki adımları öneriyor:


  1. Windows'da Yardım Al'ı açın.


  2. Get Help uygulamasında “BSOD hatasını gider” yazın.


  3. Get Help uygulamasındaki rehberli yolu izleyin
Windows cihazı kullanmayan kişiler, Microsoft Destek ile İletişime Geçin bölümüne gidip “BSOD hatasını gider” yazarak tarayıcılarında Mavi Ekran Sorun Gidericisini çalıştırabilirler. Microsoft'a göre bu, “Önerilen Yardım” altında rehberli bir adım adım anlatıma yönlendirecektir.

Mavi ekrandan kurtulmak ne kadar sürer?


Microsoft, müşterilerinin bilgisayar sistemlerini kurtarabilmek için 15 defaya kadar yeniden başlatma yapmaları gerekebileceği konusunda uyardı.




Siber güvenlik kesintisi dünya çapında bilgisayar sistemlerini etkiliyor

05:20


Microsoft, bazı kullanıcıların makinelerini başarıyla yeniden başlatabildiklerini bildirdiğini söyledi.

Şirket, “Bazı müşterilerden, etkilenen Sanal Makinelerde birden fazla Sanal Makine yeniden başlatma işlemi denemesi sonucunda başarılı kurtarma raporları aldık” dedi. Windows kullanıcılarına, bulut bilişim ürünü olan Azure Portal'da oturum açmalarını ve bir yeniden başlatma başlatmalarını tavsiye ediyor.



CBS Haberlerinden daha fazlası




Megan Cerullo


Megan Cerullo, küçük işletmeler, iş yeri, sağlık hizmetleri, tüketici harcamaları ve kişisel finans konularını ele alan Haberler için New York merkezli bir muhabirdir. Haberciliğini tartışmak için düzenli olarak Haberler 24/7'de yer alır.