Vam Metodu Nedir ?

Ilayda

New member
**[color=] VAM Metodu Nedir? Bir Hikaye ile Anlatmak**

Merhaba Forumdaşlar,

Bugün sizlere hayatımda dönüm noktası olmuş bir metodu ve onu uygularken yaşadığım bir anıyı paylaşmak istiyorum. Hepimizin hayatında bir an vardır ki, bir şeyleri fark ederiz, yeni bir bakış açısına sahip oluruz ve aniden her şey değişir. Bu, bazen çok küçük bir şey olabilir. Bir kelime, bir öneri, ya da bir yöntem… Bugün anlatmak istediğim şey de böyle bir değişim, bir metot; VAM Metodu.

Geleneğin, beklentilerin ve toplumun baskılarının arasında sıkışmış bir hayatın içinden, umutsuzca çıkmaya çalışan bir kadının hikayesini paylaşıyorum. Hikayede erkeklerin çözüm odaklı, kadınların ise daha duygusal ve empatik bakış açılarını görmek mümkün olacak. Hadi, birlikte bu yolculuğa çıkalım ve VAM metodunun ne kadar güçlü bir dönüşüm aracı olduğunu keşfedelim.

**[color=] Hikaye Başlıyor: Zeynep ve VAM’ın Buluşması**

Zeynep, her zaman mükemmeliyetçi biriydi. Başarılı bir iş kadınıydı, ama bir türlü içindeki boşluğu dolduramıyordu. Hayatında her şey, bir formülü takip ediyor gibiydi. İş, aile, arkadaşlar... Her şey yerli yerindeydi ama bir eksiklik vardı. Kalbinin derinliklerinde, bir şeyin eksik olduğunu hissediyordu. Her gün bir adım daha atarak ilerlemeye çalışıyor, ama sanki bir duvara çarpıyordu.

Bir gün, Zeynep’in hayatı ona en beklemediği yerden bir çözüm sundu: VAM Metodu. Zeynep, bir seminerde, bir arkadaşının tavsiyesi üzerine, bu metodun adını duymuştu. Başlangıçta biraz şüpheciydi, ancak içindeki boşluk hissi öyle derindi ki, bir şeyleri değiştirme isteği onu bu metodun peşinden sürüklüyordu.

VAM, "Vizyon, Aksiyon ve Motivasyon"dan oluşan bir stratejiydi. Vizyon, neyi başarmak istediğini net bir şekilde tanımlamak; aksiyon, bu vizyona ulaşmak için atılacak somut adımlar; ve motivasyon ise, bu süreçte güçlü kalabilmek için içsel güç oluşturmak anlamına geliyordu. Ancak Zeynep’in bu metodu uygulamaya başlaması, beklediğinden çok daha derin bir yolculuğun başlangıcıydı.

**[color=] Erkeğin Çözüm Odaklı Yaklaşımı: Okan ve Strateji**

Okan, Zeynep’in eski iş arkadaşıydı. Çalışma hayatında her zaman analitik ve çözüm odaklıydı. Zeynep ona, "VAM Metodu’nu duydun mu?" diye sorduğunda, Okan ilk başta oldukça pragmatik bir yaklaşım sergiledi. "Evet, duydum. Temelde aslında çok basit bir şey; önce hedefini belirle, sonra adım adım o hedefe gitmek için bir plan yap. Her şey strateji meselesi" dedi.

Okan, iş dünyasında başarıya ulaşmanın anahtarının, bu tür stratejik metotlardan geçtiğine inanıyordu. "Vizyonunu netleştir, sonra harekete geç. Motivasyonu sağlamak ise, kendi gücünü ve isteğini içsel olarak bulmakla alakalı," diye ekledi. Okan’ın gözünde her şey bir planın parçasıydı. Hedefler, adımlar, stratejiler... Hepsi birer araçtı, hepsi daha büyük bir amaca hizmet ediyordu.

Zeynep, Okan’ın bu yaklaşımına karşılık, "Ama bu kadar soğuk ve duygusuz olmak zorunda mı?" diye sordu. Çünkü Zeynep, VAM’ın sadece bir yol haritası değil, aynı zamanda kalbinin derinliklerine hitap eden bir şey olmasını istiyordu. Okan ise sadece işin stratejik tarafına odaklanmıştı. "Hedefe ulaşmak, bunun duygusal boyutunu düşünmekten daha önemli," dedi.

Zeynep bu sözlerden çok etkilenmedi, çünkü duygusal anlamda tatmin olmuyordu. Okan’ın yaklaşımı ona faydalı olmuştu ama içindeki boşluğu tam olarak dolduramıyordu. O zaman Zeynep, VAM’ın kendisine sunabileceği derinliği daha fazla keşfetmek için harekete geçmeye karar verdi.

**[color=] Kadının Empatik ve İlişkisel Yaklaşımı: Zeynep’in İçsel Yolculuğu**

Zeynep, VAM Metodu’nu uygularken sadece stratejiye odaklanmanın yeterli olmadığını fark etti. Çünkü, duygusal bağlar, ilişkiler ve kişisel değerler de bir o kadar önemliydi. Zeynep, VAM’ın üçüncü aşamasında, yani "Motivasyon" kısmında gerçekten bir değişim yaşadı. Bu aşama, Okan’ın önerdiği gibi sadece bir strateji değil, bir anlam arayışına dönüşmüştü.

Zeynep, vizyonunu netleştirirken, sadece iş hedeflerine odaklanmak yerine, kişisel anlam arayışına da yöneldi. Aksiyon alırken, yalnızca adım adım ilerlemeyi değil, her bir adımda kendini daha iyi anlamayı ve çevresiyle daha derin ilişkiler kurmayı hedefledi. Motivasyonu sağlamak, başkalarının beklentilerini değil, kendi içsel gücünü ve kalbini dinlemekti.

VAM Metodu Zeynep’in hayatına sadece bir strateji getirmedi, aynı zamanda kalbinin derinliklerine inmesini sağladı. Okan’ın yaklaşımı onu harekete geçirmişti ama Zeynep’in gerçekten değişmesi ve içsel gücünü bulması, VAM’ın duygusal boyutunu kavramasıyla mümkün oldu.

Zeynep, sonunda şunu fark etti: VAM sadece bir metot değil, hayatın her alanında dengeyi bulmayı sağlayan bir yaşam biçimiydi. Bir adım attığında, diğer adımların anlamı değişiyor, bir vizyon oluşturduğunda, bu sadece bir hedef olmuyor, bir yaşam amacı oluyordu.

**[color=] Forumda Tartışmaya Açık Sorular**

Hikayeyi nasıl buldunuz? VAM Metodu sizin hayatınızda nasıl bir yer tutuyor? Erkeklerin çözüm odaklı, kadınların ise daha duygusal ve empatik yaklaşımlarını bir arada nasıl görebiliriz? VAM Metodu’nu uygularken, kişisel deneyimlerinizde duygusal ve stratejik yaklaşımların nasıl bir etki yarattığını paylaşmak ister misiniz?

Yorumlarınızı ve düşüncelerinizi merakla bekliyorum, bu hikayeyi hep birlikte daha derinlemesine tartışmak harika olurdu.