TikTok, uygulamasının çocukların ruh sağlığına zarar verdiği iddiasıyla başsavcılar tarafından dava edildi

Farrah

New member
TikTok, Salı günü bir düzineden fazla başsavcı tarafından sosyal medya platformunun güvenliği konusunda halkı yanılttığını iddia ederek dava açtı. Uygulamanın çocukların ruh sağlığına zarar verdiğini, bazı çocukların TikTok'un viral “zorlukları” nedeniyle yaralandığını ve hatta öldüğünü söylüyorlar.

Salı günü açılan davalarda ayrıca TikTok'un kullanıcıları platforma bağlı tutan “bağımlılık yapıcı özelliklere” dayandığı ve bunun da zihinsel sağlıklarına zarar verebileceği iddia ediliyor. Şikayete göre bu özellikler arasında çocukların uyku düzenine zarar verebilecek bildirimler ve otomatik oynatma işlevini kapatma seçeneği olmadan kullanıcıları platformda daha fazla zaman geçirmeye teşvik eden otomatik video oynatma yer alıyor.

“Birçoğunun yanlış ve yanıltıcı olduğuna inandığımız bu iddialara kesinlikle katılmıyoruz. Gençleri korumak için yaptığımız çalışmalardan gurur duyuyoruz ve bu çalışmalara derinden bağlıyız ve ürünümüzü güncellemeye ve geliştirmeye devam edeceğiz.” Bir TikTok sözcüsü Haberler'a yaptığı açıklamada şunları söyledi.


Sözcü, “Güçlü korumalar sağlıyoruz, şüpheli reşit olmayan kullanıcıları proaktif olarak kaldırıyoruz ve varsayılan ekran süresi sınırları, aile eşleştirme ve 16 yaşın altındaki küçükler için varsayılan olarak gizlilik gibi güvenlik özelliklerini gönüllü olarak başlattık” dedi ve ekledi: “Bu konuda çalışmak için çaba gösterdik.” Başsavcılıkla iki yılı aşkın süredir çalışıyoruz ve sektör çapındaki zorluklara yapıcı çözümler bulmak için bizimle birlikte çalışmak yerine bu adımı atmaları inanılmaz derecede hayal kırıklığı yaratıyor.”

Davalar, bu yılın başlarında Başkan Biden tarafından yasalaştırılan potansiyel bir yasakla da mücadele eden TikTok'un karşı karşıya olduğu diğer zorluklara yenilerini ekliyor. Sosyal medya hizmetinin getirdiği yasa Anayasaya aykırı olduğunu savundu ve devrilirse, TikTok'un sahibi Çin merkezli ByteDance şirketinin ya işletmeyi elden çıkarmasını ya da hizmetin ABD'de yasaklanmasıyla karşı karşıya kalmasını gerektirecek

Aynı zamanda TikTok çeşitli eyaletlerden ve çocuk savunucularından da suçlamalarla karşı karşıya bulunuyor. gizlilik sorunları ve bunların çocuklar ve genç yetişkinler üzerindeki etkileri.




Temyiz mahkemesi viral mücadelede kızın ölümü nedeniyle TikTok'a karşı açılan davayı yeniden canlandırdı

03:28

TikTok'un viral zorlukları


8 Ekim'deki davalarda başsavcılar, TikTok'un popüler “zorluklarının” çocuklar için zararlı olduğunu, bazıları ölümcül yaralanmalara neden olan tehlikeli davranışları teşvik ettiğini belirtti.

New York Başsavcısı Letitia James, “Zorluklar, belirli bir dans rutini veya tehlikeli bir şaka yapan bir kullanıcının videosu gibi, kullanıcıları TikTok'ta belirli türde videolar oluşturmaya ve yayınlamaya teşvik eden kampanyalardır” dedi. çok devletli çaba. “Meydan okuma videoları platformun temel taşıdır ve platformdaki en popüler videolar arasındadır.”

Davada şunu ekledi: “Çok sayıda genç kullanıcı, TikTok'un etkileşimi en üst düzeye çıkaran tasarımının öngörülebilir bir sonucu olarak, ödül almak ve 'beğeni', görüntüleme ve takipçi sayısını artırmak için kendilerini veya viral şakalara katılan başkalarını yaraladı, hatta öldürdü.”

Bir vakada 15 yaşında bir çocuk Manhattan'da öldü Metroda sörf yaparken, insanların hareket eden bir metro arabasının üstüne bindiği bir trend. Dava dosyasında, kendisi öldükten sonra annesinin hesabında metroda sörf yapmaya ilişkin TikTok videoları bulduğu belirtiliyor.

TikTok paraları ve bir “sanal striptiz kulübü”


Sosyal medya şirketi, 13 yaşın altındaki çocukların ana hizmetine kaydolmasını yasaklıyor ve bazı içerikleri 18 yaşın altındaki herkes için kısıtlıyor. Ancak Washington ve diğer bazı eyaletler, başvurularında çocukların bu kısıtlamaları kolayca aşarak yetişkinlerin kullandığı hizmete erişmelerine olanak sağladığını söyledi. Şirketin platformunun çocuklar için güvenli olduğu iddialarına rağmen.

Columbia Bölgesi, TikTok'un, insanların platformdaki sanal para birimi olan TikTok Paralarını satın almasına ve bunu gerçek parayla nakde çevirebilecek TikTok LIVE yayıncılarına “hediyeler” göndermesine olanak tanıyarak “lisanssız bir sanal ekonomi” olarak çalıştığını iddia ediyor. Şikayete göre TikTok bu finansal işlemlerden %50 komisyon alıyor ancak ABD Hazine Bakanlığı veya bölgedeki yetkililer nezdinde para aktarıcı olarak kayıtlı değil.

Yetkililer, TikTok'un CANLI yayın özelliği aracılığıyla gençlerin sıklıkla müstehcen içerik nedeniyle istismar edildiğini ve bu özelliğin uygulamanın herhangi bir yaş sınırlaması olmaksızın esasen bir “sanal striptiz kulübü” olarak çalışmasına olanak sağladığını söylüyor. Şirketin finansal işlemlerden elde ettiği kesintinin sömürüden kar elde etmesine olanak sağladığını söylüyorlar.

14 başsavcı, davanın TikTok'un bu özellikleri kullanmasını engellemeyi, iddia edilen yasa dışı uygulamaları nedeniyle mali cezalar uygulamayı ve zarar gören kullanıcılardan tazminat almayı amaçladığını söylüyor.

TikTok'a dava açan başsavcılar arasında aşağıdaki eyaletler ve bölgeler yer alıyor:

  • Kaliforniya
  • Illinois
  • Kentucky
  • Louisiana
  • Massachusetts
  • Mississippi
  • New Jersey
  • New York
  • Kuzey Karolina
  • oregon
  • Güney Karolina
  • Vermont
  • Washington
  • Columbia Bölgesi
Her başsavcı kendi yetki alanında dava açtı.

Ayrı bir gelişmede, Minnesota başsavcısı Keith Ellison ve diğer 21 eyalet başsavcısı Salı günü Tennessee mahkemesini TikTok'un tüketiciyi koruma soruşturmasına uymasını gerektiren bir emri uygulamaya çağırdı.



Haberler'den daha fazlası




Aimee Picchi


Aimee Picchi, iş ve kişisel finans konularını ele aldığı Haberler'un yönetici editörüdür. Daha önce Bloomberg News'te çalışmış ve USA Today ve Consumer Reports gibi ulusal haber kuruluşlarında yazılar yazmıştır.